Itämainen uunilohi

Tämä lohiruoka syntyi sattumalta: Perheen mielestä uunilohi on niin rasvaista, että päätin kokeilla itämaistaa sitä, ja lopputulos on onnistunut: suolaisen, tulisen ja makean tasapaino. Lisäkkeenä olemme tehneet basmatiriisiä. Joskus käytän soijakastikkeen tilalla terijakikastiketta. Silloin hunaja jää pois, terijakihan on jo itsessään makeaa.


Parikiloinen lohifilee
Soijakastiketta
Hunajaa
Valkosipulia
Raastettua inkivääriä
Vihreää thai chilipastea
Sitruunaruohotahnaa
Päälle seesaminsiemeniä

Huuhtele ja kuivaa lohifile, poista rasvainen mahaosa (parin sentin osuus vatsapuolelta). Nypi lihassa pystyssä olevat ruodot. Ne tuntee parhaiten vetämällä kämmenellä kalan pintaa pyrstöstä päähän päin . Nyppimiseen paras työkalu on Bilteman pikkupihdit. Tämän jälkeen kalan pintaan vedetään vajaan sentin syvyisiä viiltoja ristiin. Tämä helpottaa mausteiden imeytymistä.

Tee marinadi: Noin desi soijaa, ruokalusikallinen hunajaa, pari-kolme puserrettua valkosipulinkynttä, vajaa ruokalusikallinen raastetua inkivääriä sekä hiukan chili- ja sitruunaruohotahnaa sekoitetaan kulhossa (Inkiväärin voi muuten raastaa kuorineen). Joskus hunajaa kannataa käyttää mikroaaltouunissa soijakastikkeen kanssa jotta hunaja sekoittuisi paremmin. Kaada maustekastike kalan päälle ja anna marinoitua muutaman tunnin tai yli yön.

Lämmitä uuni180 asteeseen ja aseta kala uunipellille leivinpaperin päälle . Sirottele seesamin siemeniä reilusti kalalle. Paista noin puoli tuntia. Kalan pintaan tulee tumma väri hunajan sokerista, ei kannata pelästyä .

Nautitaan. Chardonnay tai olut sopii juomaksi.