Joulukalkkuna

Meidän perheen joulupöytään kuuluu kalkkuna. Ehkä syynä ovat Atlantin tuolla puolla vietetyt vuodet, ehkä joku muu, mutta kuitenkin ilman graavilohta ja kalkkunaa Joulu ei tunnu Joululta. Kalkkunan paistossa tärkeää on aika ja ajoitus. Aika siten, että kiire ei saa olla, alhaisempi lämpö tuottaa parhaan lopputuloksen. Ajoitus on tärkeää , koska rakaa lintua ei syö kukaan ja kuivahtanut kelpaa vain meidän Pilkku-koiralle.


Kalkkuna, noin 7 kiloa
Rosmariinia
Timjamia
Rakuunaa
Rouhittua mustaapippuria
Suolaa
Rosmariinin oksia, jos on
Oliiviöljyä
Voita, mieluusti suolatonta
Valkosipulia  

Kastikkeeseen:

Jauhoja
Sherryä (voi juoda pois jos ei halua käyttää kastikkeessa)
Kanalientä
Shiitakesieniä, muutkin sienet käyvät
Rosmariinia
Kermaa
Timjamia
Rakuunaa

Tee mausteseos rosmariinista, timjamista, rakuunasta, mustapippurista ja suolasta. Suhteita on vaikeaa antaa, se on makuasia, alkuarvaus voisi olla: 1 osa kutakin yrttiä, 1 osa pippuria ja 1/2 osaa suolaa. Mausteseosta tulisi olla noin 2 desiä . Tee valkosipulivoi: puserra noin 1.5 desiin huoneenlämpöistä voita pari kolme vakosipulin kynttä. Sekoita.

Huuhtele kalkkuna hyvin kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla, myös sisältä. Valele kalkkuna Oliiviöljylläja hiero öljytty kalkkuna mausteseoksella yltympäriinsä . Tee parin sentin viillot nahkaan rintalihojen yläosassa . Erota sormella työntäen nahkaa lihasta muodostaen taskut rintalihojen päälle . Täytä nämä taskut valkosipulivoilla. Jos sinulla on rosmariinin oksia, laita pari kalkkunan sisälle (myös sipuli, valkosipuli ja lanttu tulee herkulliseksi kalkkunan sisällä, kokeile). Sido kalkkuna. Aloita niskan takaa ja tee yksi lenkki siipen kohdalta ja toinen jalkojen kohdalta. Päätä sitomalla jalkojen päät yhteen. Tärkeää on, että siivet ja jalat ovat kyljissä kiinni. Näin kalkkuna kypsyy mahdollisimman tasaisesti.

Kuumenna uuni noin 200 asteeseen. Peitä kalkkunan rintalihat folionpalasilla ja laita lintu uuniin. Noin 45 minuutin kuluttua laske lämpötila 150 asteeseen ja poista foliot. Olen yleensä paistanut kalkkunan ritilällä jonka alla on vedellä täytetty uunipannu, näin lintu paistuu tasaisesti ja liemi tulee talteeen. Lisää pannulle tarvittaessa kylmää vettä niin ettei se kuivu. Valele lintua paistinlimellä noin 15 minuutin välein . Kalkkuna on kypsä , kun sen sisälämpö on 82-85 astetta. Huomaa, että viimeiseksi kypsyy yleensä jalan sisin nivel. Mittaa siis myös sieltä .

Nosta kypsä kalkkuna odottamaan ja tasaantumaan peiton alle.

Tee kastike: kastele 1-2 ruokalusikallista jauhoja sherryllä tai jos sitä ei enää ole, kanaliemellä. Lisää paistoliemi ja muut ainekset lukuun ottamatta kermaa ja keitä kokoon. Jos haluat tuhdimpaa kastiketta, lisää hiukan mustapippuria ja tomaattipyreetä. Kun kastike on melkein valmista, lisää tilkkanen kermaa ja ehkä nokare voita.

Nauti.