Lammaspata

Olemme koko perhe pitkään haudutettujen patojen ystäviä! Ja pitkään hauduttaminen tarkoittaa usein sitä, että pata valmistetaan kahdessa vaiheessa: Ensin haudutetaan lihat mausteiden kanssa kypsiksi, ja vasta sen jälkeen niistä tehdään valimis pataruoka. Tällaisella kaksivaiheisella valmistustavalla on myös se etu, että itse pata valmistuu lopulta nopeasti, samaan tahtiin keitettyjen perunoiden kanssa. Mikään ei estä kypsennettyjä lihoja odottamasta pakastimessa oivaa hetkeä nautiskelulle!
Olemme löytäneet paikallisesta etnisestä kaupasta edullisesti pakastettua ja paloiteltua lampaanpotkaa. Aivan erinomaista ja edullista pata-ainesta.


Kypentämiseen:

Lampaan lihaa (saa olla ns. keittolihaa)
Persiljanippu, jätetään tupsuja talteen
Juustokuminaa eli jeeraa
Kuivattua minttua
Rosmariinia, timjamia, rakuunaa
Sipuli
Valkosipulia maun mukaan
Tuoretta inkivääriä
Kokonaisia mustapippureita

Pataan:

Tomaattimurskaa
Chiliä maun mukaan
Isoja valkoisia papuja suolaliemessä (esim. Pirkka)
Persiljan loput

Olemme käyttäneet yleensä hauduttamiseen haudutuspataa, mutta hauduttaminen käy uunissa aivan yhtä hyvin,

Laita pataan lampaan lihat (vajaa kilo luista lihaa) sipuli, valkosipuli, inkivääri ja kuivamausteet. Jos liha on pakastettuina paloina kuten meillä yleensä, niitä ei tarvitse erikseen sulattaa. Lisää vettä muutama desi. Anna hautua hyvin miedolla lämmöllä (~125 astetta) pitkään, mieluiten yön yli. Haudutuspata on tässä omiaan, koska sitä ei tarvitse valvoa kuten uunia. Neste saa lähes haihtua mutta pata ei saa tulla kuivaksi, lisää vettä tarpeen mukaan. Anna jäähtyä.

Kun lihat ovat jäähtyneet tarpeeksi, puhdista ne. Poista luut, jänteet ja sidekudos. Jos et tee pataa heti, laita lihat ja liemi jääkaappiin tai pakastimeen.

Valmista lammaspata. Jos lihat ovat olleet kylmässä, nyt on hyvä hetki poistaa ylimääräinen rasva. Se irtoaa klöntteinä kylmästä liha-liemi seoksesta. Älä laita rasvaa viemäriin, muuten tukit sen ja saat turhaa harmia! Ota parin litran pata tai kattila, lisää tomaattimurska, pavut liemineen, mahdolliset chilit ja liha-liemi seos. Anna porista hiljaisella tulella saman ajan kun keität perunat, puolisen tuntia. Loppuvaiheessa lisää loput persiljat silputtuna. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa (papujen liemessä on jo valmiiksi suolaa).

Tarjoa keitettyjen perunoiden, suolakurkun ja salaatin kera.